Scandinavia: теплі фільми холодної Півночі

теґи: Wiz-Art, Данія, Львів, Норвегія, Скандинавія, Фінляндія, Швеція, короткометражки, короткометражне кіно

Існує стереотип, що скандинави холодні, повільні й мають звичку все затягувати. Незворушні вікінги без емоцій і почуттів. Досі в це вірите? Тоді вам – на вечори скандинавського кіно від Wiz-Art.

Вже вдруге Wiz-Art провів 03_over_skyerneу Львівському палаці мистецтв пройшов вечір короткометражних фільмів з Норвегії, Данії, Швеції та Фінляндії під назвою "Scandinavia". 9 скандинавських короткометражок, знятих впродовж останніх трьох років руйнують заяложені стереотипи про темперамент і вдачу мешканців Північної Європи. "Scandinavia" – це фільми, сповнені теплих почуттів, ніжних дитячих мрій і сентиментів на фоні непростих життєвих ситуацій согодення. Скандинави в них – не північні воїни, а звичайні люди, емоційні й чуттєві, комунікабельні й мрійливі, веселі й сумні. Люди, що вміють співчувати й любити, страждати й сміятися, помилятися і пробачати. 9 фільмів сповнені добірного скандинавського гумору та глибокої життєвої філософії.

ПОНАД ХМАРАМИ 11’ – Беньямін Хоффманн-Петерсен (Данія 2009)

Дружба, як і любов, не має вікових меж, не має ждних соціальних критеріїв. Вона зароджується там, де двоє людей потрібні один одному. Маленький хлопчик, що все своє недовге дитяче життя бореться з хворобою, і дорослий, але так само самотній бородатий працівник сміттєзбиральної машини зустрічаються на дорозі, аби допомогти один одному відчути себе живими. Вони розмовляють, збирають сміття, запускають паперові літачки з даху багатоповерхівки і просто живуть. Адже ніхто з них не знає, що чекатиме їх там, понад хмарами...08_two_stranger_and_one_unknown

ДВОЄ НЕЗНАЙОМЦІВ І ОДИН НЕВІДОМИЙ 14’ – Мерете Оффердал Твейт (Норвегія 2010)

Історія про двох найрідніших людей, які не можуть жити один без одного, але з цілком безглуздих причин не хочуть бути разом. Одного дня в їхньому житті випадково з'являється юна й вільна дівчина-мандрівниця, яка допомагає знайомим незнайомцям зрозуміти: свобода нічого не варта, якщо нема з ким розділити її принад.

ВТІХА  15’ – Ліннеа Роксехайм (Швеція 2009)

Іноли Доля грається з нами в найнесподіваніші ігри. Якою не була б наша роль в них, пішака чи ферзя, ми ніколи не зможемо передбачити наступного її ходу...

Сара зовсім недовго працює07_trost в швецькій службі порятунку. Одного з робочих вечорів вона відповідає на дзвінок хлопця. Даніель стоїть на даху багатоповерхівки й готовий стрибнути вниз. Сара намагається повернути Даніелеві бажання жити. Якщо хлопець перерве дзвінок, вона так і не дізнається, чи вдалося їй врятувати життя. А хлопець ніколи не дізнається, чи справді працівниці служби порятунку небайдужа його доля. Навіть якщо кілька годин по тому вони їхатимуть на сусідніх сидіннях автобуса...

ПОРОЖНЄ КРІСЛО 6’ – Крістер Ларсен (Норвегія 2009)

Навіть якщо ти почуваєшся найсамотнішою людиною на планеті, навіть якщо ніхто не звертає уваги на твоє існування й життя твоє все далі нахиляється до прірви, одна кумедна історія здатна поставити все в твоєму бутті на своє місце. І, зачепившись за шарф незнайомки, ти несподівано зустрінеш Її. Саме такий подарунок чекав на Ларса в день його народження. Порожній стілець за його столом дочекався на свої сідниці.

МЕСНИК  9’ – Стіан Хафстад (Норвегія 2008)

Арне впевнений – в нього є02_nemesis суперсили. Досить одного випадку, аби їх виявити й стати супергероєм. Він знаходить через оголошення ворога-антигероя, змагання з яким має допомогти суперсилам вивільнитися. Пошук в собі суперсил перетворюється на веселу гру, що зближує хопців й показує інші, нехай і не супер, а цілком звичайні насолоди: дружбу, спілкування, життя. Весела історія про те, що реальне життя буває значно цікавішим й приємнішим, аніж безгуздий пошук в ньому дитячих фантастичних казок.

ПЕРЕРВА НА КАВУ 19’ – Реетта Хухтанен (Фінляндія 2008)

Троє вічних стдентів. Троє занудних для всього світу підстаркуватих дядьків, які замість звичних банальностей існування обирають перерву на каву. Нескінченну перерву на каву за нескінченними розмовами про вічне й неосяжне. І поки в світі минають десятиліття, конвеєром котиться прогрес, в житті цих трьох й далі триває перерва на каву за намаганнями осягнути найскладніше і найважливіше.

ОБМАНИ  13’ – Йонас Оделл (Швеція 2008)

Низка документальних історій людей, що живуть обманами. Чиє життя й саме є обманом, адже перетворюється на довгий л05_cairnанцюг брехні, правди за яким вже й не вдасться відшукати. Фільм, що дає змогу побачити з чужих прикладів: одна брехня завжди тягне за собою іншу, аж доки реальне життя губиться в брехливих іграх й чужих історіях.


ПІРАМІДА З КАМЕНЮ 15’ – Ханне Ларсен (Норвегія 2008)

Історія морального вибору дітей, що вчаться жити за правилами дорослого життя. Історія покаяння і прощення. Історія тонкої межі між дитячими забавками і відповідальністю за чиєсь життя.

Йоган вчиться в одному класі з кумедним й слабшим від інших дітей Стігом. Наївний Стіг прагне дружби з Йоганом, а той розривається перед вибором: зберегти авторитет перед "крутими" однокласниками-хуліганами, образивши Стіга відмовою в дружбі, чи стати другом Стігові, принизивши себе в очах розбишак? Йоган обирає перше, взачинивши Стіга в шкільному підвалі в холодний зимовий вечір. І лише усвідомивши всю жорстокість і необачність власного вчинку, Йоган мчить рятувати Стігове життя...09_little_man

МАЛЕНЬКИЙ ЧОЛОВІК 11’ – Есбен Тоннесен (Данія 2006)

Весела й позитивна короткометражка про сприйняття чоловіків і жінок одні одними крізь призму свідомості маленького Матіаса. Історії, що трапляються з Матіасом і його подружками, втілюють розуміння вчинків і дій однієї статі іншою.

Пишучи шкільний твір на тему "Як зрозуміти жінок", малий білявчик Матіас опановує перші ази любовних ігор й пізнає всю комічну підступність долі. Так хлопчик вчиться бути чоловіком.